4 spartips som räddar hushållsekonomin 2019

Ekonomin blir lätt en himla röra, och efter ett tag blir den övermäktig att ta tag i. När man inte vet var man ska börja är det viktigaste att börja någonstans – här är våra bästa tips på ändar att börja i.

Ha en buffert

Tipset har getts så många gånger att det blir tjatigt. Att ha en buffert är dock det smartaste valet man kan göra ekonomiskt.

Hur stor bufferten bör vara varierar mycket, och handlar om var i livet man befinner sig. Bland annat på Icabanken.se finns några bra råd kring vad bufferten bör motsvara.

Det viktigaste när det kommer till sparande är att det är konsekvent. Välj en viss procentsats av inkomsten som ska sparas varje månad, och håll sedan på det.

Sparkonton med ränta

Många svenskar har ett sparkapital, men har det på sitt lönekonto eller på ett sparkonto som inte ger ränta. Det är en dålig idé långsiktigt – cyniskt sett så kommer pengarna att minska i värde på det sättet.

Genom att placera pengarna på ett sparkonto med ränta kan de till och med växa med tiden, tack vare den underbara ränta-på-ränta-effekten. Välj därför ett sparkonto som ger en ränta. De finns oftast hos mindre och nystartade banker.

Förutsatt att de har en insättningsgaranti är det inte sämre än att ha dem hos en traditionell bank.

Se över abonnemang

Abonnemang som står och tickar är lätta att glömma bort när man budgeterar. Det riskerar dock att bli otäckt stora summor.

Se därför över de abonnemang som hushållet har. Kanske är det ingen som faktiskt tittar på Netflix, eller de 22 extra sportkanalerna som kostar extra varje månad? Avsluta det i så fall, eller i alla fall nedgradera.

Samma tänkande går att applicera på alla regelbundna räkningar. Förhandla med långivaren, förbruka mindre varmvatten eller byt till en billigare telefonplan. Även om räkningen kommer att komma varje månad behöver den inte vara lika stor.

Undvik onödiga utgifter

Även små utgifter leder till stora kostnader om man ger dem tid. Det är därför bäst att låta bli alla utgifter man kan, även om summan inte är stor.

Ett exempel är aviavgifter. Nästan alla räkningar som skickas ut i pappersform kostar någonstans i storleken 25 kronor. Förvisso en liten summa, men baserat på hur många räkningar som kommer varje månad blir det tusenlappar varje år. De läggs helt i onödan.

Välj istället att få fakturor och räknar elektroniskt, alternativt betala nödvändigheterna med autogiro. På så sätt undviker man dessutom risken att räkningen försvinner och påminnelseavgifterna börjar trilla in.