Investera i aktier

Har du pengar över på kontot som du skulle vilja se växa kan det vara en bra idé att investera dem i aktier. Är aktiemarknaden ny mark för dig kan det vara svårt att veta hur du ska gå tillväga. Här visar vi dig hur du kommer igång med ditt investerade.

Välj hur du vill investera

Det första du behöver göra när du ska börja investera i aktier är att välja vart och hur du vill investera ditt kapital. Sätten du kan investera dina pengar på är många men de vanligaste är via:

  • Börsen
  • Valutor
  • Hyreslägenheter

Den absolut vanligaste investeringsformen för privatpersoner är just börshandeln. Här köper man aktier, obligationer eller fonder på en marknadsplats. I Sverige är Stockholmsbörsen den allra största marknaden för värdepapper.

Att investera i aktier medför ofta en större risk men genererar också mer pengar i de flesta fallen. Vill du istället handla pengar på ett säkrare sätt kan du handla med fonder. Då sprids risken ut över fler bolag. För den som vill känna maximal trygghet kan ett sparkonto vara det bästa valet.

Börja med att investera i väletablerade bolag

Som nybörjare är det bra om du fokuserar på att investera i bolag som redan är stora och väletablerade i branscher som alltid kommer att finnas kvar.

Branscherna kan vara till exempel mat, dryck, kläder och transport.

Genom att välja en säkrare väg när du börjar investera minimerar du också risken på marknaden och ser till att tillväxten på dina pengar blir stabil.

Ett mindre riskfyllt alternativ är att investera i fonder, eftersom de vanligtvis är skapade i ett specifikt syfte som de även gör bättre än de allra flesta privata investerare.

Investera i aktier med en klar plan – vad vill du spara till?

När du har bestämt hur du vill investera och vad du vill investera i är det bra att göra upp en plan med dig själv om vad du vill spara till. Planen kan vara avgörande för hur dina investeringar utvecklas.

Vill du inte ta alltför stora risker i början av ditt investerande kan det istället vara en idé att sprida risken, diversifiera, på tre olika sätt:

  1. Sprid risken över flera tillgångarInvestera ditt kapital i flera tillgångar istället för en enda och minska risken för att förlora hela investeringen i ett svep. Bäst avkastning får man genom att investera i minst tolv olika företag.
  2. Sprid risken över flera olika branscher: Genom att sprida ditt investerade kapital över flera olika branscher skapar du en bra riskspridning. Det har visat sig ge bättre avkastning ur ett historiskt perspektiv.
  3. Sprid risken över tid: Genom att investera i både uppgång och nedgång jämnfördelar du investeringarna tidsmässigt. Då slipper du hela tiden tajma alla investeringar med marknaden.