Vanliga frågor om sparande

Nedan redovisar vi svaren på de vanliga frågorna om sparande. Vid ytterligare frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss.

Hur mycket pengar ska man spara varje månad?

Hur mycket pengar du ska spara varje månad beror på hur stor inkomst du har och hur dina sparmål ser ut. Ett bra riktmärke är att spara tio procent av din lön. Se också till att pengarna dras automatiskt från ditt konto när lönen kommer varje månad till ett sparkonto med en högre ränta.

Hur mycket pengar bör jag ha sparat?

Hur stor buffert du bör ha tillgång till beror på din ekonomiska situation och hur mycket som krävs för att du ska känna att du lever under ekonomisk trygghet.

Storleken och behovet av en buffert varierar beroende på livssituation men vi rekommenderar dig att spara ihop till en buffert bestående av två månadslöner för att alltid var redo för oförutsedda utgifter.

Hur sparar jag hållbart?

Genom att spara pengar hållbart är du med och räddar planeten samtidigt som att du inte behöver vara orolig för plötsliga och oförutsedda utgifter. Du sparar hållbart genom att använda dig av sparkonton och fonder som ställer krav på mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljöarbete.

Det finns även Svanenmärkta fonder och fonder med Morningstars märkning som mäter hur fondinvesterade företag jobbar kring ESG-frågor, alltså frågor relaterade till miljö, samhälle och bolagsstyrning.