Spara på sparkonto

Ett sparkonto hjälper dig med ditt regelbundna sparande och är ett bra alternativ när du vill bygga upp en buffert. Sparkontot hjälper dig också när du drabbas av oförutsägbara utgifter och ger dig en ekonomiskt trygg vardag.

De största skillnaderna mot att spara i aktier och fonder är att sparkontot ger en stor trygghet, men en relativt låg potentiell avkastning.

Vilka olika former av sparkonton finns det?

När du ska öppna ett sparkonto kommer du att märka att det finns flera olika alternativ att välja bland. Oftast brukar alternativen delas in i tre olika kategorier:

  1. Sparkonton med rörlig ränta
  2. Sparkonton utan insättningsgaranti
  3. Sparkonton med låst ränta

Genom att välja ett sparkonto med rörlig ränta blir ditt sparande mer flexibelt i och med möjligheten att föra över och tillbaka pengarna när det passar dig. Här erbjuds du frihet samtidigt som det kan ta lite längre tid att uppnå ditt sparmål.

Ett sparkonto utan insättningsgaranti är alternativet för dig som vill spara ihop mycket pengar snabbt eftersom de sitter på marknadens bästa sparränta. Skulle banken gå i konkurs har du däremot inget som försäkrar att pengarna finns kvar oavsett.

Har du istället tålamodet för ett långsiktigt sparande är ett sparkonto med låst ränta alternativet för dig. Här får du tillgång till en fast ränta som är högre än ett sparkonto med rörlig ränta.

Sätt upp mål för ditt sparande

När du ska spara pengar, oavsett om det är ett mindre sparande eller ett mer långsiktigt, är det viktigt att du sätter upp mål för ditt sparande. Att sätta upp mål kommer att göra dig mer motiverad och ökar chansen att du når dina spardrömmar.

Bestäm dig för målet med sparandet redan innan du börjar spara, då får du en klarare bild över hur mycket du kommer behöva spara och hur lång tid det kommer att ta.

Det kan också vara bra att bestämma på vilket sätt du vill spara. Kommer du vilja att en fast summa förs över automatiskt varje månad eller vill du styra över det själv månad för månad.

Räkna ut hur mycket du kan spara

Genom att räkna ut hur mycket du kan spara med ett sparkonto får du en tydligare och mer realistisk bild över ditt sparande.

Spartips.se finns det en kalkylator där du kan se hur mycket du kan spara varje år med ditt sparkonto. Här erbjuds du också möjligheten att räkna ut vad du kan spara med olika räntor innan du bestämmer dig för vilket sparkonto du vill använda dig av.