Så kan du spara tusenlappar på ditt bostadslån

Att köpa bostad är i många fall den största investeringen man gör, och det kan därför vara läskigt att göra när man inte har koll.

Vi har därför samlat några råd som kan underlätta när det är dags att prata om pengar. Den som lyckas kan spara stora summor.

Jämför alternativen på marknaden för bostadslån

Det är aldrig smart att stanna hos en bank bara för att det var där man hamnade första gången spargrisen tömdes. En bank tjänar pengar på sina kunder, och det är därmed inte mer än rätt att kunderna även tjänar pengar på banken.

Våga se vad det finns för utbud och våga byt om någon erbjuder något bättre. På Bostadslån.com kan du jämföra olika långivare. På så sätt kan du avgöra om gräset faktiskt är grönare på andra sidan.

Samla affärerna hos en bank

Banker föredrar om kunder har alla sina bankärenden hos dem. Det innebär exempelvis pension, sparande eller bostadslån.

Det kan därför ge en bättre förhandlingsposition om man erbjuder att byta bank för sin pension eller liknande. Är man lojal kund kan banken då i sin tur erbjuda en lägre ränta eller lägre avgifter.

Även om det inte stämmer för alla banker skadar det aldrig att fråga och se vad som händer.

Omvärdera din bostad

Det kan underlätta att få en mer aktuell värdering av sin bostad när det handlar om bostadslån. Det kan framför allt hjälpa efter att lånet redan är taget.

En omvärdering görs oftast i samband med en utbyggnad eller renovering, alternativt när marknadspriserna har höjts. I efterhand gynnar det alltså låntagaren om bostaden har gått upp i värde.

Tänk på! Tog du ditt bolån efter den 1 juni 2016 får du omvärdera din bostad vart femte år. Du kan också omvärdera bostaden om det har skett en avsevärd värdeförändring av bostaden, till exempel om du har gjort omfattande renoveringar.

Att värdera om bostaden påverkar amorteringen positivt. På grund av de regler vi har för amortering måste en större summa amorteras baserat på hur stor andel av bostadens värde som har belånats.

Om bostadens värde har ökat innebär det att de lånade pengarna utgör en mindre andel. Det betyder att ägaren kan amortera mindre summor.

Samla dina lån

Ett annat sätt att minska lånekostnaderna är att baka ihop sina lån, eller att samla lån som det också kallas. Som går att höra på namnet innebär det att en bank samlar lån från olika långivare på samma ställe.

Fördelen med det är främst för låntagare som har många små krediter med olika räntor. Genom att samla lånen går det ofta att få en enda räntesats för alla lånade pengar.

I de allra flesta fall innebär en samling av lånen att kostnaderna för lånet sjunker. Det beror dels på att räntan blir lägre och dels på att man slipper betala administrationsavgifter till flera långivare.