Här är 2019 års mest extrema spartips

Somliga sparar traditionellt i fonder eller med en spargris. Somliga väljer dock en annan väg.

Här är några av de mest extrema spartipsen, som på sikt kan leda till stora besparingar.

Duscha på tid

Ha det antingen som en utmaning för familjen eller som en gräns själv. Det finns oavsett hur det går till mycket pengar att spara på att spara varmvatten.

Kanske går det att tävla om vem som kan duscha snabbast, eller så kanske det går att bestämma att duschar hålls under fem minuter.

Ekonomiskt sett blir skillnaden enorm på om duschen varar i fem minuter eller en kvart.

Sänk värmen hemma

Med sänk värmen menar vi självklart inte att man bör gå omkring och frysa konstant. Att sänka bara någon grad eller två kan dock göra en stor skillnad kostnadsmässigt.

Det kan kanske göra att man behöver gå med tjocktröja hemma eller ha en extra filt i sängen. Om det känns överkomligt är detta ett suveränt sätt att spara på.

Köp endast saker på rea

En annan utmaning kan vara att minska sin konsumtion. Ett sätt att göra det på är att enbart köpa saker när de är på rea.

För den ultimata köputmaningen går det dessutom att göra en lista på de saker man behöver. Därefter får man bara köpa saker som stått på listan i minst en vecka, och som är på rea.

Spontaninköpen försvinner på så sätt fullkomligt.

Skaffa en partner

Antagligen det mest extrema spartipset på denna lista är att skaffa sig en partner. Anledningen till det är att nästan alla hushållskostnader plötsligt går att dela på två.

Hyran blir hälften så dyr, bredbandet sjunker i pris och matkostnaderna blir lägre (sett per person). Ofta går det på abonnemang att skaffa någon form av familjealternativ, vilket är suveränt, då de är billigare än individuella abonnemang,

Viktigt att påpeka är dock att vi inte rekommenderar partnerskap enbart för den ekonomiska fördelen. Det underlättar på många plan, och den finansiella stabiliteten, att faktiskt tycka om sin partner.

Lär katten att använda toaletten

Katter är smarta djur och kan precis som hundar lära sig trick. Varför inte utnyttja det för familjens ekonomi?

Kattsand kan snabbt bli dyrt och tar tid att rensa och städa. Lär istället katten att ta hand om det själv, genom att lära den att använda toaletten.

På så sätt behövs ingenting utöver att man spolar. Eller kanske kan katten även lära sig att sköta det på kommando.

Köp bara identiska strumpor

Det är oundvikligt att strumpor förr eller senare går sönder. Antingen det eller att de försvinner i tvättmaskinen.

Oavsett anledning finns plötsligt bara en strumpa kvar i rotationen. Har den ett galet mönster, och man är konservativ i sin fotklädsel, blir det snabbt en oanvändbar strumpa.

Välj därför hellre att köpa strumpor som inte skiljer sig åt i modell och färg. Välj antingen svarta eller vita strumpor i en viss modell. På så sätt får man ett maximalt antal användbara strumppar.