5 tips på hur du sparar pengar på mat

Matinköp är en av de aspekter av en budget som inte går att frångå. Den skrivs dock in som en rörlig kostnad – det går nämligen att påverka hur stor utgiften behöver vara. Här är våra bästa tips på att spara in på matbudgeten.

Gå med i kundklubben

Ett väldigt enkelt och smidigt sätt att genast spara pengar i matbudgeten är att köpa billigare mat. Det är lätt att göra, för den som går med i matbutikens kundklubb.

Som medlem får man ofta rabatterade priser, samt hemskick med rabattkuponger och personliga extrapriser. Det här spartipset innebär alltså ingen ansträngning eller ändring av vanorna. Man skriver bara upp in sig i kundklubben och fortsätter handla.

Undvik att slänga

Det låter självklart att inte slänga mat man har betalat för, men det händer oftare än vi tror. Svenskar kastar i genomsnitt mat för flera tusen kronor varje år.

En stor del i det ligger i att man litar mer på bäst före-datum än på sin egen näsa. Mat är inte oätlig för att ett visst datum har passerat, framför allt om den är oöppnad. Våga undersöka maten innan den slängs. Om den luktar okej, smakar okej och inte ser märklig ut, går den att äta.

Försök även att tänka på och utnyttja vad som finns hemma. Om bananerna håller på att bli dåliga, baka ett spontant bananbröd. På så sätt slipper bananerna gå till spillo, och fikat till jobbet är ordnat.

Handla en gång i veckan

Det ultimata schemat för matinköp är ett kontroversiellt ämne. Många förespråkar månadshandling, medan andra föredrar att handla middag på väg hem från jobbet varje dag.

Vi förespråkar att handla en gång i veckan, exempelvis på söndagar. På en vecka hinner inte färskvaror bli dåliga, men samtidigt undviker man spontanköpen som ofta slinker ner vid stressade middagsrundor.

Planera matsedel

Ofta är det spontanköpen som blir dyrast. Ett bra sätt att undvika dem är därför att planera ut veckans matsedel i förväg.

Matsedeln behöver inte vara bestämd i detalj, men det kanske går att bestämma vilket protein som ska ligga som grund för middagen. På så sätt blir det lättare att handla med ett syfte och ta sig in och ut ur affären med färre frestelser.

Baka brödet själv

Bröd är ett av de livsmedel som fungerar utmärkt att frysa. Det är därför en bra idé att de gånger man har lite tid över att baka bröd för att sen frysa in det.

Ingredienserna till ett hembakt bröd kostar en bråkdel av vad limpan i butiken kostar. Det är dessutom ofta både nyttigare och godare.

Det kan därför vara värt ansträngningen om tiden finns.