Som ungdom är inkomsten varken hög eller stabil, och att se över ekonomin kan känns tungt. Framför allt som student finns det dock enkla pengar att spara och tjäna för den som vet vart hen ska leta.
Här är några av de spartips som vi har samlat, som fungerar suveränt för ungdomar.
Utnyttja studentrabatter till fullo
En klar fördel med att vara student är de exklusiva rabatter som ges. Under studieperioden kan det kännas snålt att få några procent rabatt på köpen man gör.
De små rabatterna blir dock mycket pengar när de läggs samman. Som student går det att få rabatter på allt från mobilabonnemang och middagar till transport och kläder.
Framför allt på mobilräkningen kan skillnaden bli stor. Därför kan det vara bra att jämföra studentabonnemang på Telepriskollen.se för att få det allra bästa erbjudandet för studenter.
Gå med i en åsiktspanel
Som medlem i en åsiktspanel svarar man i egenskap av konsument på undersökningar från myndigheter och företag. För varje enkät man besvarar får man en belöning, oftast i form av poäng.
När ett visst antal poäng samlats ihop går det att byta ut dem mot belöningar. Det kan till exempel vara ett presentkort, biobiljetter eller tidningsprenumerationer. På så sätt går det att spara ihop pengar till att unna sig något, utan att slösa på studiebidraget.
Skaffa medlemskap i butiker du handlar i ofta
Den som går med i en butiks kundklubb kan ofta få förmånliga erbjudanden på hela köp eller sådant man handlar ofta. Det är därför en bra idé att gå med i kundklubbar i butiker där man ofta handlar.
Använd gärna en annan mejladress än den som används till vardags. På så sätt blir man inte lockad att konsumera spontant.
Bli vegetarian på hel- eller deltid
Många vegetarianer, pescetarianer eller veganer utesluter kött av etiska skäl. Det finns dock goda skäl att minska sin köttkonsumtion även av ekonomiska skäl.
Proteiner från växtriket, som bönor eller grönsaker, tenderar att vara betydligt billigare än vad motsvarande mängd kött skulle kosta. Det har även potential att bli betydligt nyttigare.
Den som inte vill gå över på vegetarisk kost på heltid kan åtminstone äta vegetariskt ibland. Kanske kan luncherna från och med nu vara vegetariska, eller så kanske två måltider i veckan kan vara veganska. Man behöver inte gå in med en allt-eller-inget-attityd för att kunna spara pengar.