3 spartips för dig som är föräldraledig

När barnet precis har kommit försvinner pengar till höger och vänster, dels på grund av nödvändiga inköp och dels för att delar av inkomsten faller bort. Det finns dock några knep för att få budgeten att gå ihop trots föräldraledigheten. Här är våra bästa tips.

Maxa föräldrapenningen

Ett sätt att maximera sin föräldrapenning är att jobba övertid innan barnet kommer. Anledningen till det är att föräldrapenningen är en viss procent av den tidigare månadslönen.

Den som har ett arbete där det går att få betalt för övertid kan det därför höja månadslönen. Det i sin tur resulterar i en högre föräldrapenning.

Ett annat tips att få ut så mycket som möjligt är att ta ut sju dagar, hellre än de fem dagar som motsvarar en arbetsvecka. Det beror på att föräldrapenningen utgår från kalenderveckor istället för arbetsveckor.

Sist men inte minst kan det finnas en kollektivavtalad föräldralön på arbetsplatsen. Prata med antingen en facklig representant eller med arbetsgivaren för att ta reda på om det finns att tillgå.

Gör egen barnmat

En burk barnmat är en låg kostnad i engångsfall. När det blir en vana är det dock otroligt dyrt att ge sitt barn barnmat.

Det kan lätt bli tusenlappar varje månad, för något man gör både bättre och billigare på egen hand. Bland annat har ICA.se väldigt många bra recept på olika typer av barnmat. De flesta innehåller bara några få ingredienser som kokas, och sedan mixas med lite grädde, olja eller smör.

Begagnade kläder till barnet

Kläder till barn kostar ofta nästan lika mycket som kläder till vuxna. Det är synd, då barn tenderar att växa ur sina kläder på något år eller två. Efter det tenderar de att lämnas till secondhand-butiker, efter att knappt ha använts.

Det är dock en fördel i det här fallet, då det innebär att de kläder som finns att köpa begagnade ofta är i gott skick. Välj därför i första hand att kika i en secondhand-affär när nya jeans eller tröjor behöver köpas, hellre än att per automatik gå till närmaste H&M.