Getinge, Meda, Hexagon och Nibe fortsätter vara tillv.bolag?

Här diskuterar vi aktieplaceringar i allmänhet.

Moderatorer: Solnamannen, Daniel

 
Nibux
Inlägg: 243
Blev medlem: 9 december 2007, 19:33

Getinge, Meda, Hexagon och Nibe fortsätter vara tillv.bolag?

Inläggav Nibux » 23 oktober 2008, 13:38

Dessa fyra bolag har under en längre tid varit utpräglade tillväxtbolag.

Deras huvudstrategi är att växa via förvärv, jag anser att deras största fördel (förvärvsstrategin) även är deras största nackdel (mycket lån, relativt svag balansräkning).

Det som dessa fyra bolag dock har som kan stöda i sämre tider eller vid kapitalanskaffning är att samtliga har otroligt starka ägare: Carl Bennet, Melker Schörling, Stena-koncernen bl.a.

Ta fram kristallkulan, vad tror ni om dessa om 10 år? Kan de fortsätta att betraktas som tillväxtbolag de kommande 10 åren? (minst 10% tillväxt).

Hur stor skulle ni bedöma att konkursrisken är i bolagen med tanke på att de är relativt högt belånade? Eller kan man mer eller mindre bortse från detta faktum då de har stabila och ekonomiskt kraftiga ägare som kan garantera nyemissioner?

Mackan
Inlägg: 567
Blev medlem: 2 december 2007, 18:45
Ort: Vid Vänern

Inläggav Mackan » 23 oktober 2008, 17:16

Jag äger tre av dem Getinge Meda och Nibe.
Jag tycker jag läser titt som tätt att de gör köp främst Meda och Getinge men Nibe gör några mindre köp ibland.

Tyvärr blir det nyemissioner i både Meda och Getinge något som jag alltid brukar vara med på och kommer vara nu med. Jag tycker visserligen att det finns andra aktier som borde få kapitaltillskott i ens sargade portfölj.

Alla tre har stabila ägare och risken känns liten för att de skall gå omkull.Av de tre bolagen är jag mest pessimistisk till Nibe som långt ifrån rosat marknaden på sistone men jag har valt att ha dem kvar. Jag kan tänka mig som det ser ut nu att ha dessa bolag kvar om 10år i min portfölj.

soothsayer
Inlägg: 2001
Blev medlem: 11 december 2007, 15:49
Ort: Falsterbo
Kontakt:

Inläggav soothsayer » 24 oktober 2008, 13:07

Av dessa aktier äger jag själv Meda, ett bolag som jag själv tror på. Det är ju ett generikabolag med allt vad det innebär. Å andra sidan så har man skaffat sig en stor och bredindikerande produktportfölj, vilket gör bolaget mindre sårbart. Att de behöver växa genom förvärv är ganska uppenbart eftersom de inte har någon egen basforskning, endast klinisk dito. Nyligen godkändes antihistaminsprayen Astepro och en ny ansökan ligger hos FDA för prövning i form av azelastin, högdos.

Jag är övertygad om att Meda kommer att generera goda vinster framöver och en investering i aktien ger i nuläget god rabatt, ett riktigt fynd faktiskt med tanke på vilka produkter som finns.

Nibux
Inlägg: 243
Blev medlem: 9 december 2007, 19:33

Inläggav Nibux » 25 oktober 2008, 00:06

Men vad tror ni om Medas strategi? D.v.s. att vara väldigt aggressiv på förvärvsfronten samt väldigt högt belånad? Detta är ju självklart gynnsamt så länge det går bra för företaget, men minsta försämring gör ju att bolaget får svårt att fixa alla lånekostnader osv. Dessutom, hur blir det om banken drar tillbaka lån?

Bortser ni från dessa faktorer då Meda har en stark ägare i Stena som går in med kapital om det behövs?Återgå till "Aktier"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster

cron